Ořechy bychom měli jíst častěji, nejen na vánoce
Na ořechy si mnoho lidí vzpomene teprve na vánoce, kdy se začíná péct vánoční cukroví. To je ovšem škoda, neboť právě ořechy jsou nesmírně významnou superpotravinou, nabitou vitamíny a dalšími přínosnými látkami pro náš organismus. Velký význam mají ořechy i pro dodávání zdravých tuků, zejména nenasycených mastných kyselin.
Omega trojky
O nenasycených mastných kyselinách omega-3 se píše v tolika článcích, že už jste možná i vy byli o jejich existenci informováni. Je to jedna z esenciálních (nezastupitelných a základních) složek výživy, kterou nelze ve stravě opomíjet. Bohužel se však stále propagují omega-3 živočišného původu, tedy tučné ryby, zatímco zdroje přirozené a lépe dostupné jsou odsouvány do pozadí.
Jedním z nejlepších zdrojů omega-3 jsou kromě lněných semínek i vlašské ořechy. Vlašáky se u nás pěstují již stovky let a jistě se nenajde nikdo, kdo by vlašský ořech někdy neochutnal nebo alespoň nedržel v ruce. Ovšem ne každý již ví, jak cenné vlašáky jsou, a že mají právě optimální poměr těchto mastných kyselin vůči těm omega-6. Pokud totiž ve stravě převažují omega-6, stává se potenciálním nebezpečím pro zánětlivé procesy v těle, a to zejména, jde-li o rafinované tuky, např. rafinovaný slunečnicový olej.
S konzumací vlašských ořechů je to nesmírně snadné, můžete je mít doma v zásobě i několik kilogramů, dobře uchované v chladu a temnu vám doma vydrží i několik měsíců, a mohou být i vyloupané.
Vlašské ořechy se perfektně hodí k ořechovým směsím se sušeným ovocem, což je skvělou volbou pro doplnění energie a živin při sportu, při manuální i duševní práci, a je to ta nejlepší volba zdravého mlsání kdykoli u televize nebo ve formě pohoštění, když k vám zavítá návštěva. Je to rozhodně zdravější volba, než oplatky a sušenky vyrobené z bílé mouky a z bílého rafinovaného cukru.