Sója a sójové klíčky stále častěji zdobí naše stoly
Ačkoliv to někomu může přijít divné, řadí se mezi luštěniny a původem pochází z východní Asie. Zde se pěstuje již více, než 4 000 let. Američtí farmáři ji začali pěstovat na počátku 19. století, ovšem ne jako pokrm pro lidi, ale dobytek. Dá se říci, že oblibu si v našem jídelníčku našla až po 2. světové válce. Její výživová hodnota je neocenitelná. V dnešní době se setkáváme na trhu s velkým výběrem sójových výrobků. Přesto mladé klíčky mají ještě daleko vyšší výživovou hodnotu, než samotná sója a prakticky si je může udělat každý, stačí si jen zakoupit semena.
Jak správně postupovat při klíčení
1. Semena musíme nejprve pořádně propláchnout ve vodě pokojové teploty.
2. Dáme je do čisté nádoby a zalijeme vlažnou, převařenou vodou, necháme až 12 hodin namočené.
3. Pak vodu scedíme, semena propláchneme a necháme klíčit na tmavším místě.
4. Pravidelně proplachujeme čistou vodou (3-4 x denně), dokud všechny sójové klíčky nevzejdou.
5. Semena klíčí zhruba až 5 dnů, potom misku umístíme na teplé, ale ne slunečné místo a můžeme konzumovat, jak v syrovém stavu, tak i krátce orestované.
Klíčky obsahují zdraví prospěšné látky
– hodnotné bílkoviny
– vitamíny B1, B2, B5, B9, A, C, E a K, asi 3 lžíce denní spotřeby klíčků mají 100 mg vitamínu C
– řadu minerálních látek, měď, draslík, fosfor, vápník, mangan, železo a magnezium
– nenasycené tukové kyseliny a další prospěšné mikroelementy
Překvapte návštěvu Zeleninovými závitky, kde využijete naklíčenou sóju.
Suroviny:
1 listové těsto, 2 větší mrkve, 1 pórek, 200 g naklíčené sóji, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, olej na smažení
Postup:
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek pokrájíme na jemné proužky. Na pánvičce rozehřejeme olej a přidáme na jemno pokrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Dále dáme prolisovaný česnek, zeleninu a odkapané klíčky. Osolíme a podlijeme trochou vody. Chvíli povaříme, asi tak 5 minut.
Na vál si dáme malé množství hladké mouky, aby se nám těsto nelepilo, a po vyválení budeme tvořit čtverce. Do středu poklademe zeleninu. Protilehlé růžky složíme k sobě a opatrně přitlačíme, pomažeme vajíčkem, aby nám držely u sebe. A to samé uděláme s druhými, vznikne nám taková obálka, z které uválíme opatrně ruličku.
Rozpálíme si olej a závitky na něm osmažíme asi 5 minut. Vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce, poté podáváme klidně se zeleninovým salátkem. Dobrou chuť.